Lisää urheilu-uutisia

Urheilulinkkejä

Tietoa urheilusta

Urheilu on yhteisnimitys fyysisen kunnon ylläpitämiseksi, virkistykseksi tai kilpailuna harjoitettaville liikuntamuodoille. Siihen kuuluvat myös huvi- tai kilpailumielessä harrastetut suoritukset. Kilpa-urheilun näkyvin osa on huippu-urheilu.

Kilpaurheilulle tyypillistä on yksilön tai joukkueen taidoissa kilpaileminen. Urheilu voidaan jakaa tulos- ja sääntöurheiluun. Tulosurheilussa tärkeintä on saavutettu tulos, kun sääntöurheilussa suosituksen sääntöjen mahdollisimman tarkka noudattaminen.

Urheilulajeja on olemassa lukematon määrä, ja ihmiset käyttävät niihin merkittävän osan ajastaan joko harrastajina, kilpailijoina tai katsojina eli penkkiurheilijoina.

Seuraajien määrässä mitattuna maailman suosituimpia urheilulajeja ovat jalkapallo, kriketti, maahockey, tennis ja lentopallo. Suomalaisia kiinnostavia lajeja ovat jääkiekko, mäkihyppy, yleisurheilu, hiihto ja jalkapallo.

Urheilu on myös merkittävä mediaviihteen muoto. Maailman seuratuimpia urheilutapahtumia ovat jalkapallon, kriketin ja rugbyn maailmanmestaruuskilpailut, jalkapallon Mestarien liiga ja Confederations Cup, kesäolympialaiset ja pyöräilyn Ranskan ympäriajo.

Monia urheilulajeja on harrastettu jo tuhansia vuosia. Egyptissä harrastettiin muun muassa voimistelua, painia, painonnostoa, pallopelejä, jousiammuntaa, ratsastusta ja purjehdusta jo 3000- ja 2000-luvuilla eaa. Kreetalta on löydetty merkkejä voimistelun, nyrkkeilyn ja painin harjoittamisesta minolaisen kulttuurin ajalta (3100–1100 eaa.). Urheilu mainitaan myös Homeroksen Ilias- ja Odysseia-eepoksissa (750–650 eaa.).

Nykyaikaiset olympialaiset perustuvat useita vuosisatoja Kreikassa käytyjen antiikin olympiakisojen perinteeseen. Olympialaiset ovat kahden vuoden välein järjestettävät suuret kansainväliset urheilukilpailut, jossa mitellään lukuisissa eri lajeissa. Niiden pitopaikan määrää Kansainvälinen olympiakomitea. Vuodesta 1924 lähtien olympialaiset on jaettu erillisiin kesä- ja talviolympialaisiin.

Suomen kielen sana urheilu perustuu joko adjektiiviin urhea tai sen kantasanaan urho. Se vakiintui laajaan käyttöön 1800-luvun lopulla, kun aiemmin oltiin puhuttu kilvasta tai kilvoittelusta. Monissa kielissä urheilusta käytetään sanaa sport, jonka taustalla on vanha ranskankielinen sana desport, mikä tarkoittaa vapaa-aikaa.

Suomen kansallispeli on Lauri ”Tahko” Pihkalan 1910-luvulla baseballista ja kuningaspallosta johtama pesäpallo, jonka pääsarja on Superpesis.

Lähteet: Wikipedia [1], [2], [3].