Nyt ja seuraavaksi TV:ssä

TV- ja elokuvauutisetpopcorn

Tietoa televisiosta ja elokuvista

Televisio tuli Suomeen 1950-luvulla. Ensimmäinen lähetys toteutettiin toukokuussa 1955 ja säännölliset televisiolähetykset aloitettiin vuonna 1957. Lähetykset tehtiin Helsingin insinööriseurojen studiolta ja lähetysantenni sijaitsi Albertinkadun tornissa. Ensimmäiset tv-lähetykset olivat mainosrahoitteisia, mutta jo saman vuoden aikana aloitettiin Ylen koelähetykset Pasilan Ilmalaan rakennetusta studiosta. Yleisradio aloitti säännölliset tv-lähetykset 1.1.1958 nimellä Suomen Televisio. 1970-luvulta lähtien televisio löytyi jo lähes jokaisesta suomalaisesta kodista. Väritelevisio yleistyi 1970- ja 1980-luvuilla.

Koko Suomessa näkyviä televisiokanavia ovat Yle TV1 ja TV2, MTV ja Nelonen. Muita suosittuja tv-kanavia ovat Sub, Ava, Jim, Liv, TV5, Kutonen, Fox ja Frii. Niiden tarjoamat TV-ohjelmat voidaan jaotella erilaisiin lajityyppeihin, joita ovat uutis- ja ajankohtaisohjelmat, elokuvat, sarjat, viihde-ohjelmat ja muut.

Elokuva on audiovisuaalinen media ja yksi suosituimmista viihteenlajeista. Sen keksimiseen liittyy monia kehitysvaiheita, joissa erilaisilla laitteilla pyrittiin esittämään elävää kuvaa. Ranskalaiset Lumièren veljekset olivat kinematografin eli liikuteltavan elokuvakameran, kehityslaitteen ja elokuvaprojektorin, keksijöitä ja varhaisimpia elokuvantekijöitä. Ensimmäinen elokuva L’arrivée d’un train en gare de La Ciotat esitettiin vuonna 1989 ja se oli dokumentti junan saapumisesta asemalle. Trikkikuvauksen ja fantasiaelokuvan isänä pidetään niin ikään ranskalaista Georges Mélièsiä.

Elokuvat olivat pitkään lyhytelokuvia, kunnes yhdysvaltalainen elokuvantekijä D. W. Griffith ohjasi vuonna 1915 Yhdysvaltain sisällissotaa ja Etelävaltioiden uudelleenrakennusta käsittelevän mykkäelokuvan Kansakunnan synty. Ensimmäinen elokuvateollisuus syntyi 1900-luvun alussa Italiaan, mutta elokuvanteon tyyssijaksi vakiintui varakkaampi Kalifornia. Ensimmäiseen maailmansotaan mennessä elokuvat olivat vakiinnuttaneet asemansa teollistuneissa maissa suuren yleisön viihdelajina.

Äänielokuvat löivät itsensä läpi 1920-luvun loppupuolella ja monet mykkäelokuvakaudella menestyneet näyttelijät joutuivat aloittamaan uransa uudelleen. Aluksi elokuvien ääni toteutettiin optisella ääniraidalla ja myöhemmin ääni tallennettiin magneettiääniraidalle. Nykyään käytetään yleisesti digitaalista äänitekniikkaa. Värielokuvat yleistyivät 1940-luvun loppupuolella. Technicolor-järjestelmällä kuvaan kyettiin tuottamaan hyvinkin reliastiset värit.

Television yleistyttyä 1950-luvulla Hollywood alkoi tuottamaan teattereihin suunnattuja spektaakkelielokuvia, joissa hyödynnettiin uutta laajakuvatekniikkaa. Myös elokuvatekniikan kehitys johti entistä taiteellisempiin elokuviin. Viimeisin mullistus elokuvatekniikassa on digitaalisuus.

Elokuvan tyylilajeja eli genrejä ovat mm. dokumentti, draama, komedia, lyhytelokuva, musikaali, porno, seikkailu, toiminta, jännitys, tieteiselokuva ja western.

Suomessa on tehty elokuvia jo 1900-luvun alusta lähtien. Elävät kuvat olivat aluksi lyhyitä näytelmiä tai dokumentaareja, joiden näyttelijät tulivat teatterin parista. Teollisen luonteen elokuvat saivat 1950-luvun loppupuolella. Television tulon jälkeen elokuvien katsojamäärät romahtivat, kunnes suomalainen elokuva lähti jälleen uuteen nousuun 1990-luvulla. 2000-luvulla suomalaisen elokuvan suunta on palannut kansalliseen perinteeseen ja identiteetin etsintään. 2010-luvulla peräti viisi elokuvaa keräsi yli 200 000 katsojaa. Kansainvälisesti tunnetuin elokuvaohjaajamme on Aki Kaurismäki.

Lähteet: Wikipedia [1], [2], [3], [4]. Kuva: Pixabay. TV-ohjelmatiedot tarjoaa Telkussa.fi.