Tietoa verkkoshoppailusta ja suomalaisten ostokäyttäytymisestä

Shoppailulla tarkoitetaan myymälöissä kiertelyä, kulutushyödykkeiden arviointia ja ostamista. Sitä voidaan pitää ajanvietteenä tai harrastuksena. Shoppailija voi kaivata yllätyksiä, elämyksiä ja parannusta elämäänsä. Shoppailijalla ei tarvitse olla mahdollisuutta tai halua ostamiseen, vaan pelkkä uuteen tutustuminen ja hyödykkeiden vertailu voi tuottaa mielihyvää. Shoppailu on myös sosiaalista toimintaa, osallistumista ja pakoa tavanomaisesta arjesta. Tutkimusten mukaan shoppailun tarjoama liikunta, yhdessäolo ja mahdollisuus terveelliseen ruokavalioon vähentää kansan kuolleisuutta.

Internetin välityksellä tapahtuvaa shoppailua kutsutaan verkko-, online- tai nettishoppailuksi. Sen etuja ovat tuotteiden löytämisen helppous, ostamisen vaivattomuus, perinteisiä kauppoja edullisemmat hinnat, tuotteiden saatavuus sekä hintojen vertailun helppous. Suomalaiset ostavat netistä esimerkiksi matkoja, lentoja ja hotellivarauksia, vaatteita ja asusteita, kirjoja, matkapuhelimia ja muuta elektroniikkaa, elokuvia, musiikki- ja videostriimauspalveluja sekä tietokoneiden oheislaitteita ja -tarvikkeita.

Suomalaisista 16-89 -vuotiaista noin kahdeksan kymmenestä käyttää nettiä päivittäin tai lähes päivittäin. Heistä yli kolme neljästä on etsinyt netistä tietoa tavaroista tai palveluista. Kaikista 16-89 -vuotiaista suomalaista 68 prosenttia on ostanut tai tilannut joskus verkon kautta. Erityisen suosittua verkosta ostaminen on nuorten, koulutettujen ja kaupunkilaisten keskuudessa. Suhteellisesti voimakkainta kasvu on kuitenkin 65-74 -vuotiaissa, joissa verkosta ostajien määrä on lähes kolminkertaistunut lyhyessä ajassa.

Mitä suomalaiset sitten ostavat netistä? Tilastokeskuksen mukaan suosituimpia tuoteryhmiä ovat majoituspalvelut (35 %), muut matkailuun liittyvät palvelut (35 %), vaatteet ja kengät (35 %), pääsyliput (35 %), rahapelit (25 %) ja harrastuksiin liittyvät tuotteet (21 %). Noin viidennes suomalaisista on ostanut verkosta urheiluharrastuksiin liittyviä tuotteita (21 %), kirjoja ja lehtiä (19 %), kodin tekstiilejä, huonekaluja tai leluja (19 %) ja kulutuselektroniikkaa tai kodinkoneita (18 %).

Muita suhteellisen yleisesti verkosta ostettuja tuotteita ovat terveys- ja kauneustuotteet (15 %), tietokoneet ja oheislaitteet (14 %), valokuvaustuotteet ja -palvelu (14 %), musiikki (14 %), elokuvat (13 %), autoiluun, moottoripyöräilyyn tai veneilyyn liittyvät tuotteet (13 %), vakuutukset (13 %) ja tietoliikennepalvelut (13 %).

Vähintään joka kymmenes on ostanut verkosta myös tietokone- tai konsolipelejä (11 %), pääsylippuja urheilutapahtumiin (12 %) ja tietokoneohjelmia (12 %).

Suosituimmissa tuoteryhmissä, kuten matkoissa, majoituksessa ja pääsylipuissa verkosta ostaminen on suurelta osin jo syrjäyttänyt perinteisen ostamisen.

Lähteet: Wikipedia, Tilastokeskus [1], [2].