Tietoa matkailusta ja turismista

Matkailulla tarkoitetaan toimintaa, jossa ihmiset matkustavat tavanomaisen elinpiirinsä ulkopuolelle vapaa-ajanviettoon, työmatkalle tai muussa tarkoituksessa. Turismi on yksi matkailun muoto, jossa matkailija kiertelee katselemassa paikkoja. Matkailun varhaisimpia muotoja olivat pyhiinvaellusmatkat.

Turismi sai alkunsa Euroopassa 1700- ja 1800-luvuilla, kun yleinen elintaso nousi, ja rautatiet ja höyrylaivat kehittyivät. Matkailun suosio kasvoi 1920-luvulla, kun Fordin T-malli toi yksityisautoilun koko kansan ulottuville ja lentokoneet yleistyivät. Samalla Euroopassa ja Yhdysvalloissa alkoi rakentua motelli- ja hotellijärjestelmät.

Seuramatkojen järjestäminen aloitettiin Suomessa vuonna 1949. Tuolloin harvalla suomalaisella oli varaa matkailla etelässä, sillä matkat olivat pitkiä ja kalliita. Tyypillinen seuramatka oli linja-autolla tehty, jopa 2-3 viikkoa kestänyt kiertoajelu Länsi- ja Etelä-Euroopassa.

Suihku- ja turbiinimoottorikoneiden yleistyminen 1950-luvulla helpotti ja matkailua, ja Charter-pakettimatkat syntyivät. Nykyisenkaltainen massaturismi syntyi yleisen tulotason kasvun ja lentoliikenteen kasvun johdosta, mikä toi matkailun keskiluokan ja tavallisen kansan ulottuville. Myös lomien piteneminen ja valmiiden pakettimatkojen edullisuus olivat nostamassa massaturismia. Suomalaisten turistien ei tarvinnut osata kieliä, koska kaikki oli valmiiksi järjestettyä ja opastettua.

1960-luvulla suomalaisturistien suosikkikohteiksi nousivat Kreikan saaret; Rodos, Kos ja Kreeta, ja 1970-luvulla Portugal. Ykköskohteena säilyivät kuitenkin Mallorca ja Kanarian saaret. Suomalaisten ulkomaanmatkailu kasvoi 1970-luvun puolivälin energiakriisiin asti.

Viime vuosina matkailu on ollut yksi nopeimmin kasvavista liike-elämän aloista. Se koostuu useista elinkeinoista, joita ovat esimerkiksi ravintola-, liikenne- ja majoituspalvelut sekä kauppojen, kylpylöiden ja urheilukeskusten tarjoamat palvelut. Nykyään suomalaisten suosituimpia matkakohteita ovat Ruotsin ja Viron risteilyt, Välimeren maat (etenkin Espanja, Turkki ja Kreikka) sekä Thaimaa. Suosiotaan ovat kasvattaneet eniten muihin Pohjoismaihin, Itä-Eurooppaan ja Amerikan mantereelle suuntautuneet matkat.

Matkailu voidaan jaotella eri muotoihin matkan tarkoituksen mukaisesti. Matkailumuotoja ovat esimerkiksi aktiivimatkat, harrastematkat, interrail, kaupunkilomat, laskettelumatkat, luontomatkailu, ostosmatkailu, pendelöinti (työmatkailu), reppureissaaminen, risteilyt, seksiturismi, terveysmatkat ja urheilumatkat.

Majoitusmuotoja ovat hotellit, huoneistohotellit, motellit, hostellit, bed & breakfastit, lomahuoneistot, mökit, bungalowit, leirintäalueet, yksityismajoitukset sekä vieraanvaraisuusjärjestöt.

Lähteet: Wikipedia, Tilastokeskus, Findikaattori.