Lehti ja kuppi kahvia

Tietoa aikakauslehdistä

Aikakauslehdet ovat tilattavia, irtonumerona ostettavia tai jäsenyyden/asiakkuuden perusteella vastaanotettavia julkaisuja, jotka ilmestyvät säännöllisesti, kuitenkin vähintään kerran vuodessa. Aikakauslehti ilmestyy harvemmin kuin sanomalehti ja uutiset eivät ole sen oleellisinta sisältöä.

Aikakauslehdessä on tyypillisesti useiden sivujen mittaisia, isoilla valokuvilla kuvitettuja artikkeleja ajankohtaisista aiheista. Aikakauslehdessä mainosten osuus ei saa ylittää toimituksellisen sisällön osuutta.

Maailman ensimmäisenä aikakauslehtenä pidetään englantilaista The Tatler -lehteä, joka perustettiin vuonna 1709. Jo ensimmäiset aikakauslehdet poikkesivat sanomalehdistä, koska niissä painottuivat viihde ja valitus uutisten ja faktatietojen sijaan. Suomen ensimmäinen aikakauslehti oli Mnemosyne (1819) sekä tieteellisten seurojen akateemiset julkaisut.

Lukutaidon yleistymisen myötä länsimaissa perustettiin tuhansia aikakauslehtiä 1800-luvulla. Ne rahoitettiin tilaus- ja irtonumeromaksujen lisäksi mainoksilla. Latomakoneiden keksimisen myötä aikakauslehtien hinnat laskivat ja ne tulivat yhä useamman ulottuville.

Aikakauslehtien kulta-aikaa oli kuitenkin 1900-luku, jolloin niitä julkaistiin yhä enemmän ja yhä erikoistuneemmille kohderyhmille. Värivalokuvien käytön mahdollistaneet painoprosessit synnyttivät uusia lehtimuotoja, kuten muotilehdet, miestenlehdet ja maantieteelliset aikakauslehdet. 1900-luvun alussa perustettuja, edelleen julkaistavia lehtiä olivat muun muassa Apu, Seura, Eeva, Me Naiset, Aku Ankka, Valitut Palat ja Talouselämä.

2000-luvun internet-buumi koetteli niin sanoma- kuin aikakauslehtikustantamoiden taloutta. Vaikka uusia aikakauslehtiä perustetaan yhä, samalla yhä useamman lehden lukijamäärät ovat laskeneet. Useimmilla menestyneillä julkaisuilla on painetun lehden sisältöä tukevat verkkosivut.

Aikakauslehdet voidaan jaotella niiden sisällön, kohdeyleisön ja julkaisijan mukaan. Sisällön perusteella aikakauslehdet voidaan jaotella yleisaikakauslehtiin, erikoisaikakauslehtiin, asiakaslehtiin ja järjestölehtiin.

Lähteet: Wikipedia. Kuva: Pixabay.