Asumisen linkkejä

Verkkokauppoja

Millaisessa asunnossa asut?

Näytä tilanne

Loading ... Loading ...




Koti ja asuminen

Koti on paikka, jota käytetään vakituiseen asumiseen, säilytetään henkilökohtaisia tavaroita, jossa vietetään vapaa-aikaa ja jossa perheen jäsenet asuvat. Vakituinen asuinpaikka ei aina tunnu kodilta, mutta esimerkiksi lapsuudenkotia pidetään usein aikuisenakin kotina, vaikkei siellä enää asutakaan. Koti on paikan lisäksi siis mielentila. Kodin tunne jotain paikkaa kohtaan alkaa kehittyä jo sitä suunniteltaessa tai siitä haaveillessa.

Kotona viihtymiseen vaikuttavat mm. virikkeet, elämäntilanne ja tulevaisuuden näkymät. Koti merkitsee turvallisuutta, rauhallisuutta, muistoja ja tulevaisuuden suunnitelmia. Kodilla on yhteys ihmisen identiteettiin – se on paikka, jossa ihminen kokee olevansa oma itsensä ja jossa on hänelle tärkeitä asioita!

Suomalaisista vajaa 60 % asuu omistusasunnossa ja noin 30 % vuokralla. Omistusasumisen keskeinen etu on, että siinä asuntolainan lyhennykset ovat säästämistä. Oman asunnon hankinta edellyttää yleensä lainanottoa, joka on merkittävä ja pitkäaikainen taloudellinen sitoumus. Kun asunto on velaton, asumismenot ovat pienemmän kuin vuokralla asuttaessa. Lisäksi omistusasuja hyötyy varallisuuden kasvusta, mikäli asuntojen hinnat nousevat. Omistusasumisen riskejä ovat talouden lainanhoitokyvyn heikkeneminen ja ostetun asunnon hinnan alentuminen. Valtio tukee omistusasumista takaamalla asuntolainoja. Myös osa asuntolainojen koroista on verovähennyskelpoisia.

Suomalaisista vuokra-asunnoista noin puolet on rahoitettu valtion arava- tai korkotukilainalla, ja niitä omistavat pääasiassa kunnat ja yleishyödyllisen yhteisöt. Loput ovat vapaarahoitteisia vuokra-asuntoja, joiden vuokra määräytyy osapuolten välisien sopimusten mukaisesti. Vapaarahoitteisia vuokra-asuntoja omistavat yksityishenkilöiden lisäksi vakuutusyhtiöt ja seurakunnat.

Omistus- ja vuokra-asunnoille vaihtoehtoisia asumisoikeusasuntoja on tarjolla suurimmissa kaupungeissa ja kunnissa. Asumisoikeusasuntoon tehdään asumisoikeussopimus, johon kuuluu osana asunnon hankintahinnan perusteella määräytyvä asumisoikeusmaksu. Tämän lisäksi asumisen aikana maksetaan käyttövastiketta. Asumisoikeusasuntoja omistavat kunnat, yleishyödylliset yhteisöt, asumisoikeusyhdistykset, osaseyhtiöt ja säätiöt.

Tyypillinen suomalainen asuntokunta on 1-3 hengen perhe, joka asuu kerrostalossa tai erillisessä pientalossa. Asuminen on tärkeä osa suomalaisten arkea ja myös kotitalouksien suurin yksittäinen menoerä. Suomessa Kela tukee asumista eri tavoin.