Tietotekniikkalinkkejä

Selaimet

Nettiyhteydet ja laajakaistat

Web-kamerat

Virastot ja järjestöt

Mitä selainta käytät pääasiallisesti?

Näytä tilanne

Loading ... Loading ...

inkClub erikoistarjous

Miss Hosting tarjous

Informaatioteknologia ja internet

Informaatioteknologia (IT tai ICT)  tarkoittaa tietokoneiden ja tietoliikenteen avulla tehtävää tietojen muokkaamista, siirtoa, tallennusta ja hakua. Tietokonetekniikka sai alkunsa 1880-luvulla reikäkorteista ja sen ensimmäinen sovellus oli väestönlaskenta. 1940-luvulla yleistyivät radioputkilla toimivat suurikokoiset laskukoneet, kunnes tulivat ensimmäiset transistoreista rakennetut tietokoneet.

Arkikielessä tietokoneella tarkoitetaan yleiskäyttöistä laitetta, joka on tarkoitettu suorittamaan tietojenkäsittelytehtäviä. Esimerkiksi pelikonsolit ja matkapuhelimet ovat tietokoneita, vaikka niitä ei käyttötarkoituksensa vuoksi sellaisiksi yleensä kutsuta. Myös sulautettujen järjestelmien toimintaa ohjaa tietokone.

Tietokoneen toimintaa ohjaa integroituna piirinä toteutettu prosessori, joka tulkitsee käskyjä ja ohjaa tietokoneen toimintoja. Nykyisissä PC-koneissa on tyypillisesti 1-8 suoritinta. Lisäksi tietokoneissa on muita piirejä, jotka suorittavat omia tehtäviään, kuten näytönohjain ja digitaalinen signaaliprosessori.

Pientietokoneet tekivät läpimurtonsa 1970-luvulla, kun tietokoneet siirtyivät konesaleista mm. suunnittelutoimistoihin ja laboratorioihin. 1980-luvulla IBM:n ensimmäiset PC:t toivat tietokoneet koko kansan ulottuville ja niitä alettiin käyttämään mm. tekstinkäsittelyyn ja taulukkolaskentaan. Pian tämän jälkeen tietokoneet liitettiin ensin intranetiin ja 1990-luvulla internetiin, jolloin niistä tuli ikkuna koko maailmaan. Tietokoneita alettiin käyttämään esimerkiksi pelaamiseen ja chattailuun. Digitaalisen vallankumouksen myötä tarjolle tuli huomattavasti nopeampia tietoliikenneyhteyksiä, kuten ISDN ja ASDL.

Kuluttajille digitaalinen vallankumous toi ensin mm. taskulaskimet, pelikonsolit ja kotitietokoneet. GSM-matkapuhelinjärjestelmän avulla puhelimien määrä lähti rajuun kasvuun. Puhelimiin liitettiin digitaalinen kamera ja GPS, jolloin alettiin puhumaan älypuhelimista.

Internet on 1960-luvulla alkunsa saanut maailmanlaajuinen toisiinsa kytkettyjen tietoverkkojen järjestelmä, joka yhdistää yli miljardi laitetta toisiinsa. Se on siis tietoverkkojen tietoverkko, joka koostuu miljoonista tietoverkoista, jotka kytkeytyvät toisiinsa esimerkiksi verkkoteknologioiden avulla. Internet mahdollistaa esimerkiksi verkkosivujen selailun, sähköpostin, puhelinpalvelut, nettipelit ja vertaisverkot.

2000-luvulle tultaessa muut tietoliikenteen muodot syrjäyttänyt Internet toi ihmisten käyttöön sähköpostin ja mahdollisti kokonaan uudenlaiset internet-palvelut, kuten Google-hakukoneen, Facebookin ja Twitterin kaltaiset sosiaalisen median palvelut sekä blogit. Sen mukana on tullut kuitenkin myös monenlaisia ongelmia, kuten tietoturvauhkat ja verkkourkinta sekä yksityisyyteen liittyvät haasteet.

Lähteet: Wikipedia [1], [2], [3], [4].