Ajoneuvo- ja liikennelinkkejä

Renkaat ja vanteet

Varaosat ja tarvikkeet

Moottoriurheilu

Minkälainen on ykkösautosi?

Näytä tilanne

Loading ... Loading ...

Tietoa autoista ja autoilusta

Auto on pyörillä liikkuva henkilöiden ja tavaran kuljetukseen tarkoitettu moottorin voimalla liikkuva ajoneuvo. Auto on lyhenne sanasta kreikan ja latinankielistä johdetusta automobiili-sanasta. Autoja käytetään matkustamiseen, kuljetukseen, kunnossapitoon, ja ne palvelevat esimerkiksi viranomaisia ja sodankäyntiä.

Ensimmäiseksi autoksi sanotaan Nicolas Josef Cugnot’n kolmipyöräistä höyryautoa vuodelta 1769. Se oli 4 km/h liikkuva työkone, jota käytettiin raskaiden tykkien vetämiseen. Siinä oli boileri, jonka sisällä oleva vesi saatiin höyrystymään kuumentamalla. Höyrypaineella toiminut auto täytyi pysäyttää muutaman kerran tunnissa. Linjaliikenteeseen höyryautot pääsivät 1832 Isossa-Britanniassa.

Vuonna 1885 valmistettiin ensimmäinen polttomoottoriin perustuva auto. Sen valmisti Mercedes-Benz -konsernin perustaja, saksalainen Karl F. Benz. Lähes samaan aikaan Gottlieb Daimler kehitteli oman versionsa polttomoottoriautosta. Benzin ja Daimlerin autojan jälkeen autoteollisuus alkoi ottaa huikeita edistysaskelia, ja etenkin Ranskassa autoja kehitettiin eteenpäin. 1890-luvulla kehitettiin dieselmoottori, jossa käytettiin bensiinin sijasta vaikeammin palavaa dieselöljyä.

Varmat havainnot Suomen ensimmäisistä autoista ovat vuodelta 1899, kun varakkaat venäläiset herättivät Viipurissa kiinnostusta ”moottorivaunuillaan”. Ensimmäisenä suomalaisen autona on pidetty liikemies Victor Foseliuksen Benz Velo Comfortablea, joka tuli maahan Lyypekistä höyrylaivalla vuonna 1900. Pian tämän jälkeen saapuivat ensimmäiset linja-autot, ja ensimmäiset autoliikkeet ja -korjaamot perustettiin. Suomessa oli 1910-luvulla noin tuhat yksityisautoa. 1920-luvun nousukausi moninkertaisti automäärän ja vuonna 1929 niitä oli rekisteröity jo yli 40 000.

Autojen määrä oli Suomessa alhainen ja niiden suosio alkoi kasvaa kunnolla vasta 1950-luvulla. Autoja oli pääasiassa Etelä-Suomessa, ja maaseudulla oli vain noin yksi kappale kylää kohden. Autoja alettiin verottaa vuonna 1958, ja niiden maahantuonti oli säännösteltyä ja luvanvaraista aina vuoteen 1962 saakka. Suomen myydyin auto oli Kuplavolkkari lähes koko 1960-luvun. Japanilaisten merkkien, kuten Datsun, Toyota, Mazda ja Honda, maahantuonti käynnnistyi 1960-luvun aikana. Vuonna 1969 alettiin Uudessakaupungissa valmistamaan Saab-henkilöautoja. Uusien teiden myötä myös henkilöautojen määrä alkoi lisääntyä, mutta kehitys tyssäsi 1970-luvun öljykriisiin. Samalla Suomen myydyimmäksi autoksi nousi neuvostoliittolainen Lada. Vuonna 1976 rikkoontui miljoonan rekisteröidyn henkilöauton raja.

Tiestön kehityksen ja ajonopeuksien kasvaessa Suomessa alettiin kiinnittää enemmän huomiota autojen turvallisuuteen. Autoilun turvallisuutta pyrittiin parantamaan nopeusrajoituksilla ja lainsäädännöllä, kuten talvirenkaiden, turvavöiden ja ajovalojen käyttöpakolla. Vuonna 1985 Suomessa oli 1,5 miljoonaa rekisteröityä henkilöautoa.

1990-luvun talouslaman vuoksi autojen myynti romahti ja monet autoliikkeet ajautuivat konkurssiin. Laman jälkeen autoistuminen on jälleen kiihtynyt, mikä on johtanut mm. automarkettien rakentamiseen, joukkoliikenteen suosion pienenemiseen ja liikenneruuhkiin. Nykyään Suomessa on rekisterissä yli 2,6 miljoonaa henkilöautoa, joista yli 2 miljoonaa on yksityiskäytössä. Noin kolmannes suomalaista elää kotitalouksissa, joissa on vähintään kaksi autoa.

Suomessa valtio rakentaa ja ylläpitää teitä verovaroilla, joista auto- ja polttoaineverot kattavat ylijäämäisesti tieliikenteen menot. Veroja kerätään yli 6 miljardia ja se on merkittävä tulonlähde valtiolle. Suomen liikenneturvallisuus on Euroopan kärkeä. Vuonna 2015 tieliikenteessä kuoli 270 henkilöä. Niistä noin neljänneksen aiheuttavat rattijuopot.

Lähteet: Wikipedia [1], [2], [3],  Yle, Tilastokeskus.