Peliuutiset

Pelilinkkejä ja ajanvietettä

Päivän Fingerpori

Fingerpori

Fingerpori




Tietoa peleistä ja pelaamisesta

Pelit ovat jäsenneltyjä leikin muotoja, joita pelataan viihteellisyyden ja joskus myös koulutustyökaluna. Pelit eroavat työstä, jota tehdään yleensä ansioiden vuoksi, ja taiteesta, joka on usein estetiikan tai ideologian ilmaisun ilmentymä. Ero ei kuitenkaan ole selkeä, sillä useita pelejä pelataan myös ammatiksi. Monia pelejä pidetään myös taiteellisina ja joissakin peleissä voidaan luoda taidetta.

Pelien keskeisiä osia ovat tavoitteet, säännöt, haaste ja vuorovaikutus. Ne sisältävät usein henkistä tai fyysistä stimulaatiota, usein molempia. Monet pelit auttavat oppimaan ja kehittämään käytännön taitoja, harjoittamaan liikuntaa tai simuloimaan.

Pelejä on pelattu jo 3100 eaa ja ne ovat osa ihmisen kokemusta kaikissa kulttuureissa. Vanhimpia tunnettuja pelejä ovat muun muassa Royal Game of Ur, Senet ja Mancala.

Pelisuunnittelija Chris Crawford on määritellyt pelin seuraavasti:

  1. Luova ilmaisu on taidetta jos se on luotu oman kauneutensa vuoksi ja viihdettä jos se on tehty rahan vuoksi.
  2. Viihde on leikkikalu, jos se on interaktiivinen. Esimerkiksi elokuvat ja kirjat eivät ole interaktiivisia.
  3. Jos leikkikaluun ei liity tavoitteita, se on lelu. Jos leikkiin liittyy tavoitteet, se on haaste. Crawfordin mukaan esim. Sims-peli on siten lelu.
  4. Jos haasteessa ei ole ”aktiivista vaikuttajaa, jota vastaan kilpailet”, se on pulma (engl. puzzle). Jos siinä on vastustaja, se on konflikti.
  5. Mikäli pelaaja voi voittaa vastustajan hyökkäämättä niiden kimppuun vaikuttaakseen niiden suoritukseen, konflikti on kilpailu (esim. kilvanajo tai taitoluistelu). Jos hyökkääminen on mahdollista, konflikti on peli.

Crawfordin mukaan pelin määritelmä on siis: rahan takia luotu interaktiivinen ja tavoitteellinen aktiviteetti, jossa pelataan aktiivisia vastustajia vastaan ja voidaan toimia vuorovaikutuksessa niiden kanssa.

Pelejä voidaan kuvailla sen perusteella ”mitä pelaaja tekee”. Tähän viitataan usein termillä pelattavuus.

Peleissä voidaan käyttää työkaluina esimerkiksi kortteja tai nappuloita. Peleissä noudatetaan peliä ohjaavia sääntöjä. Pelin kulkuun vaikuttavat pelaajien tekemät valinnat ja strategia, sattuma sekä joissakin peleissä myös pelaajien kyvyt.

Pelejä voi pelata yksin tai joukkueina toisiaan vastaan. Voittajaksi julistetaan säännöissä määrätyn tavoitteen ensimmäisenä saavuttanut pelaaja. Kaikissa peleissä ei kuitenkaan ole voittajaa. Pelityyppejä ovat esimerkiksi korttipelit, lautapelit, videopelit ja pallopelit sekä raha- ja uhkapelit.

Videopelityyppejä ovat mm. toimintapelit, seikkailupelit, ajopelit, lentopelit, strategiapelit, roolipelit, urheilupelit, partypelit, pulmapelit ja oppimispelit.

Kuva: Pixabay. Lähteet: Wikipedia. Päivän Fingerpori noudetaan HS.fi -verkkopalvelusta hyödyntäen Kimmo Suomisen luomaa RSS-syötettä.